מדרסים לכדורגל – לשפר ביצועים ולהגן מפציעות

כל מי שמשחק כדורגל שמע על פציעות ספורט – פה נמתחת רצועה, שם מסתובב הקרסול, ופה ושם שומעים גם על פציעות חמורות מאוד. כדורגלנים שרוצים לשמוע פחות על פציעות ספורט, כדאי שיתחילו לשמוע יותר על מדרסים לכדורגל. רוצים להתחיל לשמוע על מדרסים לכדורגל? אתם נמצאים במקום מצוין – כל הפרטים כאן.

מה כדורגל עושה לגוף – בקיצור נמרץ

לפני שנתחיל לדבר על מדרסים לכדורגל ואיך הם ישפרו ביצועים ויגנו מפציעות, כדאי שנתחיל במה שכדורגל עושה או יכול לעשות לגוף. נעשה את זה בקיצור נמרץ: אם בזמן עמידה העומס על כפות הרגליים שווה למשקל הגוף חלקי 2 (כלומר, כל כף רגל "מחזיקה" בערך חצי ממשקל הגוף). בזמן ריצה העומס יכול להגיע לפי שלושה מכך. אבל השינויים בעומס הם רק חלק מהסיפור, כי ברגע שהוספנו תנועה של כף הרגל, שני דברים מהותיים משתנים: הכוחות הפועלים על כף הרגל, והזווית בה כף הרגל נוגעת במשטח שמתחתיה. מבחינת הכוחות הפועלים על כף הרגל, תנועה מוסיפה – בנוסף לכוחות הוורטיקליים (מלמעלה למטה), גם כוחות אופקיים (מצד לצד). מבחינת הזווית – כאן זה סיפור אחר לגמרי. בזמן עמידה, כפות הרגליים שלנו אמורות להיות מונחות במלואן על הקרקע, כך שמשקל הגוף מתחלק בין כל חלקי כף הרגל. בזמן הליכה, רק ב-23% מהזמן גם העקב וגם אצבעות כף הרגל מונחות על הקרקע. במילים אחרות – התמיכה יורדת משמעותית. במהלך ריצה, אפשר לומר שברוב הזמן אין תמיכה מלאה של כף הרגל (אם כי זה תלוי מאוד גם בטכניקה של הרץ). בכדורגל, קצב הריצה משתנה במהירות – ריצה איטית, ריצה מהירה, ספרינטים, ריצה אחורנית, ושלל קפיצות עם נחיתות כואבות במיוחד – כל אלה מוסיפים מימד משמעותי של סיכון לפציעות ספורט גם למי שכפות הרגליים שלו נהנות מביו-מכניקה מושלמת – שממילא זו מתנה נדירה שרוב מוחלט של האנשים לא נהנים ממנה.

איך מדרסים עוזרים – כל האמת על מדרסים לכדורגל

קודם כל תלוי איזה סוג של מדרסים. אם מי שמתקין לכם את המדרסים מבין עניין, הוא יתאים לכם מדרסים אורטופדיים בולמי זעזועים. בנושא הזה חשוב לצטט מחקר שבדק את סף הכאב בקרב כדורגלנים צעירים כותב כך:

 It has been shown that optimal insoles can reduce muscle activity, increase self-reported comfort, and improve performance”.[1]

 זה אומר שמדרסים אופטימליים (כמו אלה שחברת ניו-פיט מתגאה לספק, וכמו אלה שקשה למצוא בשוק בארץ) יכולים להפחית את פעילות השרירים, להקל על כאבים וגם לשפר ביצועים. אגב, המחקר הזה מצא שמדרסים בולמי זעזועים מגבירים את סף הכאב בקרב כדורגלנים צעירים (שזה דבר חיובי בגדול – זה אומר שהם מתחשלים). יחד עם זאת, חשוב לנו להדגיש שלפני שמחליטים להתקין מדרסים לילדים מומלץ להתייעץ עם רופא. בנוסף, מחקר אחר מצא שאין שינויים מהותיים ביציבה בקרב כדורגלנים שמשתמשים במדרסים לעומת מי שאינם. זה אומר שמה שקורה במגרש נשאר במגרש: המדרסים, שמגנים על הרגליים בזמן המשחק, לא משפיעים לטווח הרחוק על אופי העמידה. זה מצביע על כך שמדרסים לא משנים את היציבה לטווח הרחוק, ולכן בטוח להשתמש בהם:

“This suggests that no improvements in balance performance could be expected with prophylactic use of insoles or orthoses but that clinicians may prescribe insoles and foot orthoses without fear of impairing postural performance in elite athletes”.[2]

 

ומילה אחרונה על הקשר בין מדרסים לבין שיפור ביצועים

כמו שרמזנו קודם, נדירים המקרים בהם המבנה הביו-מכני של כף הרגל מושלם – פלטפוס, קשת גבוהה ודפורמציות אחרות הן שכיחות למדי. ככל שסובלים מבעיה מסוימת זמן רב יותר, היא עלולה להפוך לכרונית. למשל, אם אתם סובלים מכאבים בכפות הרגליים תקופה ארוכה – מטטרסלגיה, דורבן בעקב או כל כאב אחר – הגוף עלול ללמוד את הכאב ולפצות עליו. למשל, במקרה של מטטרסלגיה הפיצוי עשוי להיות כיפוף קל של כף הרגל. בטווח הרחוק, הפיצוי יכול להישאר אפילו אם הבעיה עברה. מי שכואב לו בכל צעד שהוא דורך, ילמד להיזהר מהדריכות באופן לא מודע. וזה ישפיע על הביצועים.

אחד היתרונות שמדרסים בהתאמה אישית מספקים כבר מהשלב הראשון הוא תחושת הגנה – התחושה היא שכף הרגל עטופה ומוגנת, בדומה לתחושה שנותנת כפפת אגרוף. המדרסים מאפשרים לכף הרגל תנועה בטוחה מכאבים, וזה קריטי לביצועים. וכן, הם גם מונעים בעיות אורתופדיות אחרות, אז בקיצור, אם עוד אין לכם מדרסים לכדורגל – פשוט דברו איתנו. אנחנו נתאים את המדרסים בדיוק לצרכים הגופניים הנדרשים ובהתאם לאבחון כף הרגל המדויק שלכם.

 

כתיבת תגובה